Over mij


Ik ben Suzanne van Winden. Ik ben sociaal pedagogisch hulpverlener, verpleegkundige en mindfulness kindertrainer. Maar bovenal ben ik moeder van Eline (7), Amber (5) en Micha (4). Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron voor ‘kids in hun kracht’.

Tot de zomer van 2014 ging ons leven zijn heerlijke gangetje. Ik was werkzaam als verpleegkundige in een hospice en goed herstellende van een burn-out. Mijn man en ik waren dolgelukkig met onze twee dochters en ons derde kindje op komst. In juni 2014, nog voor ons zoontje was geboren, veranderde ons leven voorgoed. Eline werd gediagnosticeerd met ALL, acute lymfatische leukemie. Ruim twee jaar duurde de behandeling. Jaren vol angst, stress en onzekerheid. Voor Eline, voor Amber en Micha, voor ons.

Deze intensieve periode heeft ertoe geleid dat ik moest stoppen met mijn werk in het hospice. Al mijn energie was thuis nodig. Want naast de zorg voor een ernstig ziek kind, de bevalling en later de zorg voor een pasgeboren baby, ondervonden we binnen ons gezin de nodige problemen. En voelde ik me meer dan eens ontzettend machteloos. Ik miste handvatten om mijn kinderen de juiste begeleiding te bieden temidden van alle hectiek, spanning en stress tijdens en na de ziekte-periode. Hoe kon ik Eline helpen om te gaan met alle angst en stress? Hoe kon ik onze andere kinderen bijstaan en helpen omgaan met deze heftige gebeurtenis die ook op hen ontzettend veel impact heeft gehad?

Deze vragen groeiden uit tot mijn wens om kinderen van uiteenlopende leeftijden te helpen – en daarmee hun ouders. Ik heb zelf ervaren hoe krachtig en effectief mindfulness is op vele gebieden. Mijn burn-out was nog niet voorbij toen Eline ziek werd en kwam dubbel zo hard terug, gecombineerd met een depressie. Verschillende vormen van therapie hielpen me er door de jaren heen bovenop. Maar pas toen ik mindfulness ging beoefenen en toepassen, merkte ik duidelijk hoe mijn kwaliteit van leven werd vergroot. Met mindfulness sta je steviger in je schoenen en stabieler in het leven. En dat wil ik graag aan kinderen meegeven.

Zodra ik startte met de opleiding aan de internationale Academie voor Mindful Teaching wist en voelde ik dat ik de goede keuze had gemaakt. Wat is deze training een verrijking voor kinderen! Maar ook voor mezelf. Mindfulness kindertrainer zijn, vereist namelijk een mindful houding van jezelf. Zonder een mindful houding kun je dit niet overbrengen. Het maakt dat je vanuit je hart contact kunt leggen met de kinderen (en de wereld om je heen) en dat is de basis van dit werk. Ik ervaar deze hart-tot-hart communicatie bijvoorbeeld in mijn werk in het hospice, wat ik inmiddels weer heb opgepakt. Maar zeker ook in de opvoeding van en omgang met mijn kinderen. Het maakt het hele avontuur van opvoeden zo anders. Zoveel rijker en waardevoller. Het contact met mijn kinderen is veel meer echt, oprecht en open. Veel minder vanuit de automatische piloot en vanuit oude patronen. Ik ben minder bezig met allerlei dingen tegelijkertijd en verlies minder uit het oog wat er eigenlijk ‘in het moment’ gebeurt.

Ik vind het ontzettend mooi en waardevol dat ik dit vak mag uitoefenen. Want het kan het verschil maken. Voor je kind, en daarmee ook voor jou als ouder. Wees welkom!

Inmiddels is Eline 2,5 jaar klaar met de behandeling. En hoewel ze nog niet officieel genezen is verklaard en we nog regelmatig op controle moeten, kunnen we gelukkig zeggen dat het nu hartstikke goed met haar gaat, evenals met Amber en Micha!